Firefox adres çubuğunu daha da kullanışlı hale getirin

Firefox comments

Semantic (anlamsal) webin önemli unsurlarından biri de web sayfalarının URL’lerinin (URI mi deseydik acaba?) kısa, öz ve kullanıcı tarafından da anlaşılabilir olmasıdır. Bilgisayarlar açısından bir sorun yok, onlar kurallara uygun olduğu sürece bize doğru sayfayı gösterir ama bu adreslerin kullanıcılar tarafından da anlaşılabilir olması, sadece bir sitenin domain kısmının değil alt sayfalarının da akılda tutularak adres çubuğuna elle girilebilir olması hoş olmaz mı? Son zamanlarda biraz da Web 2.0 furyasının sayesinde web sitesi geliştiricileri sitelerinin URL yapısına dikkat etmeye başladı. Böylelikle URL’ler kısaldı, bir kaç kırılımdan oluşan bir şekil aldı ve en önemlisi sadece bilgisayarların anlam vereceği abidik gubidik karakter silsileleri olmaktan çıktı. Bununla beraber kendimden örnek vermem gerekirse bir sitede bir yerden başka yere geçerken sayfada gideceğim yeni sayfaya uygun link bulmaya çalışmaktansa, gider elle adres çubuğuna o alt sayfanın adresini girer oldum. Sanki bilgisayarımın sabit diskinde dolaşırmış gibi. Veya bulunduğum sayfa hiyerarşisine göre bir üst seviyeye geçmek istediğimde adres çubuğunda şu an bulunan adresin son segmentini silerek bu sayfaya gitmeye çalışır oldum, ve genelde de gidebildim. Hani nasıl derler, URL hackerı oldum çıktım :)

Eğer siz de kendinize bu şekilde URL’ler ile haşır neşir buluyorsanız ve Firefox web tarayıcısını kullanıyorsanız size süper bir eklenti tavsiye etmek istiyorum: Locationbar². Bu eklenti yardımı ile adres çubuğunuzda bulunan URL segmentlerini tıklanabilir linkler haline getirebilir ve bu segmentlerin görünümün daha anlaşılır bir hale sokabilirsiniz. Benim eklenti ayarlarım şu şekilde:

Bu ayarlar ile fare imlecinizi adres çubuğunun alt kısmına yaklaştırdığınızda adres link şeklini alıyor ve o segmente kadar olan URL’ye tıklamanız suretiyle gidebiliyorsunuz. Başta biraz kullanım zorluğu çekebilirsiniz ancak sonraları alışkanlık yapıyor ve kullandığınız her tarayıcıda arar oluyorsunuz.

Comments